Ztracené kouzlo gastronomie 2. pol. 19. století

Profilovka
09. 08. 2013

9. 8. 2013 – PRAHA – Nahlédnout pod pokličku a objevit ztracené kouzlo gastronomie druhé poloviny 19. století lze na výstavě Krmě – jídlo – žrádlo, kterou připravilo Národopisné muzeum v Praze.

Jídlo na výstavě sice neuvidíte, neboť je již dávno snědené, zato vám je přiblíží různé předměty, které se k dané době vztahují nebo ji symbolizují, jako jsou stolní servisy, příbory, prostírání, kuchyňské nádobí a náčiní, nádoby k uchovávání potravin a nápojů a makety pokrmů, ale především sociální a kulturní souvislosti stolování a stravování.

Právě v jeho rámci lidé z nejrůznějších vrstev vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská či magická pravidla, zvyky a obyčeje. Výstava představí jak stravování venkovského lidu a nejširších vrstev české společnosti, tak i měšťanstva a aristokracie.

Půjde nejen o historické proměny používaných předmětů, ale také o jídelní kulturu jako celek, obřad. V jídelníčku se odrážel vývoj zemědělství, průmyslová revoluce, import surovin ze zámoří i globalizace. Na výstavě nebudou chybět dobové názory na zásady správné výživy ani lidové tradice a pověry.

Komisař Petr Janeček uvádí, že se výstava nezabývá jen jídlem a jeho konzumováním, ale také jeho přípravou. Návštěvníci proto mohou objevovat různé pomůcky, i prostírání, které používali lidé různých sociálních vrstev v druhé polovině 19. století. Dozvíte se, jak lidé nahrazovali pšeničnou a žitnou mouku, které patřily k dražším. Když byla nouze, vzaly kuchařky zavděk i mletými žaludy, kaštany nebo třeba stromovou kůrou. Když byl nedostatek zeleniny, zas vypomohly divoké byliny jako kopřivy, lebeda či šťovík.

Přívrženci tradiční české kuchyně budou nadšení z expozice receptů a kuchařek včetně publikací proslulé Magdaleny Dobromily Rettigové.

Výstava končí již 18. srpna 2013, proto by si všichni zájemci měli pospíšit.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...