Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje získalo osm místních produktů

Profilovka
02. 10. 2013

2. 10. 2013 - BRUNTÁL - V neděli dopoledne proběhlo slavnostní vyhlášení prestižního ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Osm místních producentů bylo oceněno na gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko na zámku v Bruntále.

„Ministerstvo podporuje malé a střední producenty regionálních potravin již čtvrtým rokem. Je to záruka, jak se spotřebitelé dozvědí o kvalitních potravinách přímo z jejich kraje. A pokud je po místních produktech poptávka, může to mít vliv i na zaměstnanost v regionu,“ uvedl ministr Miroslav Toman.  Značka se uděluje ve 13 regionech České republiky, každý rok ministerstvo ocenění na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. Oceňuje se vztah výrobku k regionu, použité suroviny či senzorické vlastnosti. V Moravskoslezském kraji osmička nejlepších výrobků zvítězila v konkurenci 77 produktů od 27 výrobců.

Společnost Beskyd Fryčovice získala letos ocenění již potřetí, tentokrát za Moravské kysané zelí vařené. „Značka pro nás znamená prestiž a slyší na ní i nákupčí v řetězcích. Jsem rád, že se podporují české firmy, které využívají českou produkci. My se snažíme tento přístup rozšiřovat a v rámci skupiny AGROMĚŘÍN nabízet ryze české produkty přímo zákazníkům ve vlastních prodejnách potravin Rynek,“vysvětlil ředitel Beskyd Fryčovice Leo Volný.

Soutěž každoročně osloví i producenty nováčky. Poprvé uspěla i Farma Menšík s Bio farmářským sýrem.„Ocenění nás potěšilo a rádi se jím pochlubíme, zvyšuje náš kredit u spotřebitelů. Řada z nich náš úspěch zaznamenala a stále se k nám vrací,“ sdělila spolumajitelka farmy Markéta Menšíková.

Slavnostní předávání proběhlo v rámci gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko. Návštěvníci mohli oceněné produkty na festivalu přímo ochutnat i zakoupit. Výrobky jsou k dostání zejména u výrobců, ve farmářských prodejnách či na místních trzích. V poslední době svůj sortiment o výrobky z krajů rozšířila i většina obchodních řetězců.

Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2013 obdržely tyto výrobky

  1. Kategorie: Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
    Oceněný výrobek: KABANOS EXTRA
    Výrobce: Jaroslava Klemensová - MASOMA
  2. Kategorie: Masné výrobky trvanlivé
    Oceněný výrobek: Cena nebyla udělena
    Kategorie: Sýry včetně tvarohu
  3. Oceněný výrobek: BIO FARMÁŘSKÝ SÝR
    Výrobce: Farma Menšík
  4. Kategorie: Mléčné výrobky ostatní
    Oceněný výrobek: OVOCNÝ HLAVNICKÝ SALÁT
    Výrobce: Zemědělské a obchodní družstvo HLAVNICE
  5. Kategorie: Pekařské výrobky včetně těstovin
    Oceněný výrobek: TRVANLIVÉ TYČINKY SE SÝREM
    Výrobce: Oceněný výrobek:
    Výrobce: HAVLÍK OPAL spol. s.r.o.
  6. Kategorie: Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
    Oceněný výrobek: SUŠENKA DORT
    Výrobce: GAMYS s.r.o.
  7. Kategorie: Alkoholické i nealkoholické nápoje
    Oceněný výrobek: HORSKÝ PRAMEN KOJENECKÁ VODA
    Výrobce: NUTREND D.S., a.s.
  8. Kategorie: Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
    Oceněný výrobek: ZELÍ KYSANÉ MORAVSKÉ VAŘENÉ
    Výrobce: Beskyd Fryčovice, a.s.
  9. Kategorie: Ostatní
    Oceněný výrobek: MED PASTOVANÝ
    Výrobce: RODINNÁ FARMA KOŠEC

O Regionální potravině

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obale výrobku. V současné době značku nosí 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...