Velikonoce slaví 90 procent Čechů

Profilovka
18. 03. 2013

18. 3. 2013 - Velikonoce patří k největším křesťanským svátkům. Jsou spjaty s řadou tradic a zvyků, které dodržuje většina lidí z celého světa. Navzdory tomu, že se k víře v Boha hlásí jen 30 procent Čechů, oslavy Velikonoc probíhají ve většině českých domácností.

Statistiky tvrdí, že alespoň jeden z tradičních velikonočních zvyků dodržuje devadesát procent českých rodin.Jiný kraj, jiný mrav. Oslavy Velikonoc mají v různých koutech světa odlišné podoby, všude jsou ale spjaty s jídlem.

Například Francouzi si rozdávají barevná vejce, čokoládu, ale i drobné dárky. V Chorvatsku nebo v Polsku zase jídlu nechají žehnat. Rakušané věří, že když snědí vejce, které slepice snesla na Zelený čtvrtek, budou šťastní a zdraví. Češi a Slováci si Velikonoce neumějí představit bez mazance, velikonoční nádivky a chybět samozřejmě nesmějí vykoledovaná vejce. „K tradičním velikonočním specialitám patří také pokrmy z jehněčího či skopového masa nebo sladké obřadní pochoutky. K těm patří například jidáše z kynutého těsta. Nejčastěji mají podobu různě zamotaných uzlů nebo válečků – mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Naopak symbolem Krista je beránek z piškotového těsta, sypaný cukrem nebo politý čokoládovou polevou,“ řekl Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda.

00655-sefkuchar_Radek_david.jpg

Na fotografii: Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda

Nejstarším doloženým velikonočním pečivem u nás je mazanec. Dříve se připravovával na slaný způsob. Přidával se do něj například strouhaný sýr, telecí nebo uzené maso. Sladká varianta, která je v současnosti běžnější, se v kuchařkách objevila až koncem 18. století. Základem pro oba způsoby přípravy byla vejce. Ta patří do všech velikonočních receptů a jsou součástí řady velikonočních tradic. V Česku pro ně na Pondělí velikonoční vyrážejí s pomlázkou koledníci.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...