Ve výrobě i konzumace vína se mění trendy

Profilovka
04. 07. 2025

30. výročí od svého založení slaví společnost BS vinařské potřeby z Velkých Bílovic. Jako lídr mezi dodavateli vinařských technologií se dlouhodobě zaměřuje na intenzivní investice do projektů v oblasti udržitelnosti a modernizace.

„Během tří dekád naší existence prošel vinařský sektor v České republice zásadními změnami, na které jsme se snažili vždy pružně reagovat a následovat nebo udávat trendy, například rozšířením portfolia nebo poskytováním komplexních služeb pro vinaře,“ uvedl Miloš Balga, jednatel a spoluzakladatel společnosti.

Dodal také, že v posledních několika letech zaznamenávají vinaři větší zájem o lehčí, sušší, svěží vína s nižším obsahem alkoholu, včetně šumivých a perlivých variant. A že tento trend by měl i nadále převládat. Na vzestupu je nárůst využívání odolnějších PIWI odrůd, které vyžadují méně chemických zásahů, zájem o bio vína nebo minimalizace chemických vstupů při výrobě.

Vinaři také kladou větší důraz na kvalitu hroznů a péči o vinice, což vede k rostoucí poptávce po službách, jako je enologické poradenství a služby vinařské laboratoře. „Naším cílem je poskytovat služby, které vinařům pomohou reagovat na měnící se podmínky trhu a preference spotřebitelů,“ doplnil Miloš Balga.

Aktuální projekty a plány, na něž se chce společnost BS vinařské potřeby zaměřovat, tak odrážejí důraz na udržitelnost, technologický pokrok a podporu vinařů v České republice. „Dokončili jsme rozšíření naší fotovoltaické elektrárny, která nyní pokrývá téměř 100 % naší roční spotřeby energie,“ vyzdvihl Miloš Balga. Tento krok nejen snižuje uhlíkovou stopu firmy, ale také přispívá k energetické soběstačnosti. Zároveň byly na začátku roku do firemního vozového parku zařazeny další dva elektromobily, které dobíjí na vlastních nabíjecích stanicích.

V oblasti infrastruktury společnost dokončila rekonstrukci budovy, kde sídlí BS laboratoř a obchodně-enologický tým, která zahrnovala zateplení a výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla. Tato opatření vedla k výraznému snížení spotřeby energie. Dále byla zahájena rekonstrukce skladovací haly, jejímž cílem je rozšíření skladovacích kapacit a zlepšení logistiky.

Současně společnost odvádí dešťové vody ze střech svých budov o rozloze cca 1 hektaru vlastní vodotečí do rybníka, aby nezatěžovala veřejnou kanalizaci.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...