Ve Středočeském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

Profilovka
26. 04. 2018

27. 4. 2018 - Středočeský kraj se může pochlubit čerstvými vítězi letošní soutěže Regionální potravina. Odborná komise ocenila celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze středních Čech.

O tuto prestižní značku se zde letos ucházelo 76 produktů od 20 výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích, jedna zůstala neobsazena. Nejsilnější zastoupení měly mléčné výrobky, do této kategorie bylo přihlášeno 19 výrobků.

Devátý ročník soutěže o nejlepší regionální zemědělské a potravinářské výrobky odstartoval minulý týden. Za Středočeský kraj se letos přihlásilo 76 výrobků, zvítězit však může jen devět z nich, za každou kategorii pouze jediný výrobek. Vybrat vítěze z tak velkého počtu nebylo vůbec jednoduché. Přihlášené výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Soutěž si za dobu své existence vybudovala renomé a popularita výrobků s puncem „Regionální potravina“ stoupá. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

Obliba soutěže stoupá, letos byl největší zájem o mléčné výrobky. V kategorii Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy nebyla cena udělena.

 

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Středočeského kraje 2018 těmto výrobkům:

 

04158-szif.jpg

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 419 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

 

 

Zdroj:Státní zemědělský intervenční fond, Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...