Vařte podle sezóny. Jak na to poradí Jamie Oliver

Profilovka
08. 02. 2025

Praha 6. února – Nová kulinární show Roční doby Jamieho Olivera startuje už toto pondělí. Seriál je oslavou udržitelného využití sezónních surovin a nabídne vám praktické tipy pro každodenní vaření. Pořad vysílá TV Paprika od 10. února každé pondělí v 19 hodin.

Populární kuchař Jamie Oliver se vrací na televizní obrazovky se svou nejnovější show. Zve diváky na cestu naplněnou chutěmi, jen místo bedekru má kuchyňský kalendář. Přichází s různorodými recepty, které potěší milovníky masa, zeleniny i ty, kdo si potrpí na sladké chutě. Jedno mají ale všechny chody společné: vždycky využívají ty nejlepší suroviny z daného ročního období.

Na jaře se tak můžeme těšit na kyselou rebarboru, první saláty, bylinky a samozřejmě chřest. Přestože dominují lokální evropské suroviny, přináší Jamie i exotické recepty – třeba kari s jarní cibulkou, která vám možná už pomalu raší na záhonu.

V létě nás pak čeká oslava sladkých červených plodů v podobě kuřete s rajčaty z jednoho pekáče nebo variace na jahodové dezerty. Možná vás sledování těchto dílů inspiruje, abyste včas stihli ty nejdůležitější suroviny zasadit na svých zahradách.

Podzim přinese vedle osvědčených dýní i tipy na využití celeru jako přílohy k masu nebo neotřelé houbové pochoutky. Celou sérii pak završí originální vánoční chody, kterými ohromíte i tu nejnáročnější návštěvu.

Jarní recept: Cannelloni se špenátem a ricottou

Sytá a výživná večeře, která přitom není obtížná a mohou vám s jejím vařením pomáhat i děti.

Suroviny:

· 400 g špennátu

· 800 g konzervovaných rajčat

· 250 g ricotty

· 150 g (asi 14 ks) cannelloni

· 2 x 125 g mozzarelly

· parmezán

· 1 vejce

· 1 cibule

· 2 stroužky česneku

· ½ citronu

· 1 bobkový list

· ¼ lžičky muškátového oříšku

· 15 g čerstvé bazalky

· panenský olivový olej

Předehřejte troubu na 180 °C. Špenát a kapku olivového oleje dejte do velké pánve na mírný stupeň. Přidejte muškátový oříšek, ochuťte mořskou solí a černým pepřem, přikryjte a za občasného zamíchání nechte vypotit. Přendejte špenát do mísy a nechte trochu vychladnout.

Nakrájejte cibuli na kostičky a rozmačkejte česnek. Na stejné pánvi rozehřejte kapku olivového oleje a cibuli jemně osmahněte do měkka. Přidejte rajčata, česnek a bobkový list. Natrhejte několik lístků bazalky a nastrouhejte kůru z poloviny citronu, pak nechte 20 minut mírně vařit, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem.

Vymačkejte vlhkost ze špenátu do mísy. Špenát položte na prkénko, abyste ho mohli nakrájet a poté vraťte do tekutiny v míse.

Rozšlehejte vejce a nastrouhejte 2 lžičky parmazánu. Do špenátu vmíchejte ricottu, vejce a parmazán. Dochuťte.

Do džbánu posaďte zdobicí sáček, přehněte jeho okraje přes okraj a lžící vlijte špenátovou směs. Naplňte trubičky cannelloni a položte je do zapékací mísy o rozměrech 20 x 25 cm.

Cannelloni potřete rajčatovou omáčkou. Natrhejte zbývající lístky bazalky a většinu z nich rozprostřete na rajčatovou omáčku. Nakrájejte mozzarellu na plátky a položte je na povrch, pokapejte extra panenským olivovým olejem a dochuťte.

Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut nebo dokud vrchní část nezezlátne a těstoviny nezměknou (pokud vrchní část příliš rychle zhnědne, přikryjte pokrm fólií). Před podáváním vyjměte z trouby a nechte několik minut odstát, posypt zbylými lístky bazalky.

 

Premiérové díly kulinářské show Roční doby Jamieho Olivera vysílá TV Paprika každé pondělí od 19 hodin.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...