Tradiční symbol Velikonoc - vejce: jak je skladovat a poznat čerstvost?

Profilovka
06. 04. 2023

Kraslice neboli zdobená vejce jsou odjakživa symbolem Velikonoc a potažmo také přicházejícího teplého období, kterého se všichni už jistojistě nemůžeme dočkat. Víte ale, proč jsou vajíčka znamením jara, kde je nakupovat, jak je skladovat a jak dlouho vydrží čerstvá? Prozradíme v článku!

Tradice zdobení vajíček se k nám dostala z Římské říše. Lidé si totiž už v předbiblické době vysvětlovali vznik života legendou o obrovském vejci, jež vyšlo z „božských úst“. A na základě této myšlenky pak dostalo vejce i svůj význam – znak plodnosti a hojnosti. Rolníci prý zakopávali čerstvá vejce před prvním zaoráním půdy, to aby jim přinesla bohatou úrodu. Dávala se dokonce i zemřelým do hrobu na jejich poslední cestu, symbolicky je měla vyprovodit mezi starým a novým životem. Vejce totiž představovalo duši, která se pak pomyslně vypustí z tvrdé skořápky.

VAJÍČKA A VELIKONOCE

Zvyk konzumovat vajíčka během jarních svátků pravděpodobně souvisel s půstem, jenž tradičním svátostem předcházel a při němž se vejce jíst nesměla. Proto lidé netrpělivě čekali, až postní doba skončí. Zároveň, stejně jako za pohanských dob, i v případě křesťanských svátků symbolizovala vejce nový život a naději, která měla souviset se zmrtvýchvstáním Ježíše. Barvení vajíček má pak historii delší, než jsou Velikonoce. Původně se takto totiž odlišovala ta uvařená od čerstvých.

JAKÁ JE TRVANLIVOST?

Ačkoliv se s vejci setkáváme téměř denně, v trvanlivosti této pochoutky se vlastně tolik nevyznáme. V lednici nám mnohdy zůstanou poměrně dlouho a my pak přemítáme nad tím, kdy je ten nejvyšší čas vajíčko spotřebovat, nebo zda jej už rovnou vyhodit. Za ideální dobu, po kterou vejce skladovat, se považují dva, maximálně tři týdny. Nevyplatí se proto kupovat tzv. do zásoby. Zárukou čerstvosti je také nákup od lokálních dodavatelů. A jak poznáte, že je vejce skutečně čerstvé? Jednoduše! Platí totiž, že čím je vajíčko starší, tím je žloutek tekutější a je obtížné jej od bílku oddělit.

POZOR NA USKLADNĚNÍ

Vejce skladujte špičkou dolů, ideálně v lednici při pěti až osmi stupních. Nesvědčí jim výrazné změny teploty, při kterých se často tvoří plísně. Proto dvířka lednice rozhodně nebudou tou správnou volbou k umístění. Také se doporučuje vajíčka vytáhnout z lednice asi o půl hodiny až hodinu dříve, než je začnete připravovat. Budou tak mít menší teplotní šok. A pozor! Nikdy vejce neumývejte, zbytečně byste jim narušili ochrannou mikroflóru.

Text: Darija Senčuková, myjsmebio.cz

Velikonoce Vejce

Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...