Test instantních káv: kvalita bez náhražek i stopy plísní

Profilovka
03. 11. 2011

3. 11. 2011 - Časopis dTest se zaměřil na srovnání instantních káv na českém trhu. Otestoval, zda se vyrábí z pečlivě vybraných a upražených zrn, jako tom ujišťují výrobci v reklamách, a zda neobsahují náhražky.

Jako u většiny potravin na trhu jsou rozdíly v kvalitě významné. Test přinesl i závažné zjištění, neboť jeden z výrobků obsahoval nadlimitní množství ochratoxinu A, který indikuje přítomnost plísní v kávových zrnech.

dTest záměrně nakoupil výrobky z různých cenových hladin. Jako vždy se prokázalo, že v některých případech lze za odlišné ceny pořídit prakticky stejnou kvalitu. Například vítěz testu, Carte Noire Arome Absolu Arabica Exclusif za 190 Kč, a káva Douwe Egberts Grand Aroma Premium Blend za 120 Kč se v celkovém hodnocení lišily jen o jedno procento.

Nejhorší hodnocení obdržela instantní káva Tchibo Family classic za 85 Kč a to jak na základě objektivních analýz zaměřených mimo jiné na aroma a přiměřenost pražení, tak i na základě senzorických zkoušek. Výsledky vypovídají o nejchudším spektru i intenzitě aromatických látek ve srovnání s ostatními výrobky. Mnohem závažnější ale bylo zjištění, že káva byla vyrobena i z plesnivých zrn, což je zřejmé z přítomnosti ochratoxinu A. Tato toxická látka není přirozenou součástí kávových zrn, dostane se do nich až nesprávným zacházením, v důsledku kterého napadne kávu plíseň. Zjištěné množství ochratoxinu A se pohybovalo nad hygienickým limitem.

Šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová dodává: „Ačkoliv by se taková káva neměla objevit na pultech obchodů, je třeba zdůraznit, že její konzumace nepřináší žádné akutní zdravotní riziko, protože mezi limitem a skutečně toxickou dávkou je velký bezpečnostní koeficient.“

Kvalita instantních káv je obecně nižší než kvalita kávy z čerstvě umletých zrn. „Ve většině českých domácností se instantní káva najde. Pro její milovníky je nyní k dispozici detailní přehled výsledků testu dvanácti produktů, a to nejen z hlediska přítomnosti nežádoucích látek, ale především z hlediska vůně, chuti a přiměřenosti pražení,“ uzavírá Rozová.

Podrobné informace jsou přístupné také na www.dtest.cz/instantni-kava


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...