Recept: Rebarborové koláčky

Profilovka
17. 06. 2023

Reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo reveň rebarbora je velmi zajímavá lahůdková zelenina, známá jednoduše jako rebarbora. Mnohým z nás tato rostlina připomínající lopuch roste na zahrádce, ale často nás ani nenapadne ji zpracovat, zvlášť když její sezóna trvá jen od května do června. Přitom ještě do druhé světové války byste u nás našli celá rebarborová pole, protože se pěstovala ve velkém a v kuchyni našla široké využití. Řapíky listů této statné rostliny, která opět získává na oblibě, zdobí moučníky a koláče, plní ovocné knedlíky, ale slouží i jako hlavní surovina při přípravě polévek a zmrzlin a také se hojně zavařují a kompotují.

Počet porcí: 6–8 koláčků

Doba přípravy: 80 minut

Obtížnost: 2

 

Ingredience na těsto:

280 g hladké mouky

1 lžička cukru

½ lžičky soli

170 g másla

125 ml ledové vody

 

Ingredience na náplň:

500 g rebarbory

300 g jahod

3 lžíce hladké mouky

200 g krupicového cukru

zakysaná smetana k podávání

 

TIP! Koláčky jsme dozdobili zakysanou smetanou.


Postup:

 

  1.      Smíchejte všechny připravené ingredience, vypracujte těsto a nechte ho 15 minut odpočívat v lednici.
  2.      Rebarboru a jahody nakrájejte na kostičky, smíchejte je s cukrem a moukou a nechte 5 minut odpočinout.
  3.     Těsto vyndejte z lednice a nechte ho změknout, aby se s ním dobře pracovalo. Rozválejte ho a vykrojte z něj kolečka na menší koláčky.
  4.     Na kolečka naklaďte směs, kraje zahněte dovnitř a posypte trochou cukru.
  5.    Nechte péct v troubě zhruba 40 minut a podávejte se zakysanou smetanou.      

 

 

Zdroj: Klasa

Rebarbora Koláče

Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...