PRVNÍ MOBILNÍ KOLONÁDA NA SVĚTĚ A PRO BECHEROVKU

Profilovka
01. 08. 2017

3. 8. 2017 - Vítězslav Danda patří k zakladatelům úspěšného architektonického studia Edit!. To má za sebou celou řadu úspěšných realizací a jeho členové patří podle mnohých odborníků k nejtalentovanějším představitelům svého oboru. S jejich prací se můžete teď setkat i na festivalech, navrhli totiž Becher zónu, která v létě cestuje po hudebních a foodies akcích.

Do výsledné podoby Becher zóny se promítlo velmi zajímavé téma - recyklace. Zatímco kuchař Daniel Gonzalez připravuje své jídlo na jedlé tácky, aby se minimalizovalo množství odpadu, a barmani míchají drinky do kelímků z recyklovaného papíru, v architektonickém studiu Edit! pracovali s již použitým materiálem.

 

„Hlavní trik byl v tom, že jsme využili staré lodní kontejnery. Jsou skvělé v tom, že se dají jednoduše naložit a kamkoli transportovat. A přitom zapadají do tématu recyklace - schválně jsme totiž pořídili starší kousky.“

 

03540-udaTT4T-zTCtFFodkVUE82quAm14-kaVFXO24cBl0hfF61JG2TY8cIxDVsWYz2JRlVtu3YM.jpg

 

Celosvětový trend

Jak k tomu Vítězslava Dandu inspirovala samotná Becherovka? „Jedná se o neuvěřitelně ekologické pití. Není v ní ani jedno éčko. Vlastně by se dalo říct, že je bio. Takový biolikér,“ usmívá se. „Navíc se zužitkuje 97 % odpadu, který při výrobě likéru vznikne. To nás úplně nadchlo. A protože je momentálně trend být zodpovědný ke svému okolí, tak nám to všechno skvěle zapadlo do sebe a celým konceptem jsme chtěli lidem tuto informaci předat.“

 

Celý projekt tak výborně vystihuje a reflektuje celosvětový trend, jehož hlavním tématem je právě ekologie a recyklace. „Téma je to opravdu aktuální. Stavební průmysl je totiž jedním z největších znečišťovatelů přírody na světě. Produkce hlavních stavebních hmot, jako jsou cement, železo, hliník, keramika…, vyžadují ohromné množství energie, jejíž výroba je ekologickou zátěží. A to nemluvím o produktech z oboru stavební chemie a o plastech…“ rozpovídal se architekt, jedním dechem ale dodal, že ač se o problematiku zajímá, sám aktivní enviromentalista není, jen se snaží žít a tvořit věci tak, aby byly k životnímu prostředí co nejšetrnější.

 

Zdroj: text a foto, Michal Včeliš, redakčně kráceno


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...