Pečená kachna plněná vinnými hrozny

Profilovka
04. 11. 2023

Ikona české kuchyně v úpravě pro 21. století. Naplňte ji vinnými hrozny, které pečením zesládne a z kachny vytáhne přebytečný tuk. S výrazným masem s křupavou kůrkou a pikantním zelím vytvoří žádaný chuťový kontrast. Modré hrozny příjemně dosladí i červené zelí. Obligátní knedlíky vyměňte za brambory a upečte je v kachním sádle dokřupava.

4 porce – příprava 2 hodiny

Kachna

  • 1 kachna (1,5 kg)

  • 3 lžíce másla

  • 500 g vinných hroznů (bílé i modré)

  • 2 snítky tymiánu

  • 1 menší hrst dobromyslu

  • 1 menší hrst mateřídoušky

  • lžíce kmínu

  • sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory

  • 600 g brambor (varný typ B)

  • ½ lžičky kuliček černého pepře

  • 1/2 lžičky kmínu

  • snítky tymiánu

Bílé zelí

  • 1/2 hlávky bílého zelí

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 bobkový list

  • špetka kmínu

  • 100 ml suchého bílého vína

Červené zelí

  • 1/2 hlávky červeného zelí

  • 1 červená cibule

  • 1 svitek skořice

  • 2 hřebíčky

  • 100 g modrých vinných hroznů

  • 100 ml suchého červeného vína

  • 1 lžíce medu podle chuti

 

1) Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu očistěte, vyjměte případné vnitřnosti, osolte ji a opepřete. Břišní dutinu vymažte trochou másla a naplňte vinnými hrozny a bylinkami. Zašijte nebo spíchněte otvor párátkem a položte kachnu do pekáče prsíčky nahoru. Potřete ji zbylým máslem, osolte, posypte kmínem a přiklopte. Vložte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a za občasného podlévání výpekem pečte zhruba 1,5 hodiny doměkka. Přesný čas záleží na velikosti kachny. Měkkou kachnu odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova a dokřupava.

2) Vypečené sádlo použijte na brambory. Brambory neloupejte, očistěte je, omyjte, malé ponechte vcelku, velké nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do pekáče a zalijte horkým sádlem. Přidejte pepř, kmín a tymián a upečte v rozehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut.

3) Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli, česnek, zelí a koření a jakmile se vyvaří šťáva, přilejte víno, přiklopte a poduste zelí doměkka. Podle potřeby podlijte zlehka vodou. Osolte a opepřete.

4) Červené zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli dosklovita, přisypte zelí, skořici, hřebíček a opékejte 3 minuty. Větší hrozny vína rozkrojte napůl, menší ponechte vcelku, přidejte je k zelí, přilijte víno a duste pod pokličkou doměkka. Dochuťte medem.

 

Vhodné víno

Mladší červené ovocité víno odrůd Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Svatovavřinecké.

 


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...