Přehřívající se mikrovlnné trouby znovu na pultech obchodů

Profilovka
16. 01. 2013

16. 1. 2013 - Spotřebitelské testy mikrovlnných trub odhalily, že u některých výrobků dochází k nebezpečnému přehřívání dvířek či povrchu pláště. Teploty v některých případech překračují hodnotu 100 stupňů Celsia a mohou způsobit nepříjemné popáleniny.

Nebezpečné kombinované mikrovlnné trouby byly odhaleny při praktických testech, které se zaměřily na funkci grilu a horkého vzduchu. Maximální přijatelná teplota dvířek po hodinovém pečení horkým vzduchem je 80 °C, povrch pláště by neměl překročit 75 °C. U šesti mikrovlnných trub bylo ale toto pravidlo porušeno. Jednalo se o značky Domo DO 2723 CG (gril i horký vzduch), Candy CMC 30 DCS (gril), Proline CBS 23 (gril i horký vzduch), Moulinex MO 30 EC (horký vzduch), Panasonic NN-CD560MEPG (gril i horký vzduch) a Fagor MO-25 DGB (gril).


Vůbec nejvyšší teplota, tedy 107 °C byla naměřena u výrobku značky Candy. Také plášť mikrovlnné trouby Proline při využití horkého vzduchu přesáhl 100 ° C, obdobně tomu bylo u výrobku značky Fagor za použití funkce grilování. „Nebezpečí hrozí zejména v případě, kdy jsou v domácnosti malé děti,“ upozorňuje redaktor časopisu dTest Václav Beneš a dodává: „Kromě hrozících popálenin je třeba upozornit i na možné riziko vzplanutí předmětů, které by se na povrchu trouby nacházely.


Výsledky nejlepších modelů přitom dokazují, že vyrobit kombinovanou troubu, která udrží horko jen uvnitř, lze. Václav Beneš k výsledkům testů mikrovlnných trub říká: „Časopis dTest doporučuje zákazníkům věnovat zvláštní pozornost bezpečnosti při obsluhování uvedených typů mikrovlnných trub, případně zakoupit jiné modely.“


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...