NOVÉ - Delicious blog s Lucií 17: Celerovo-kaštanový krém s krutonky

Profilovka
06. 12. 2013

6. 12. 2013 - K zimnímu období neodmyslitelně patří horké polévky. Je jedno, jestli čiré vývary plné zeleniny, nudlí nebo pěkně husté zeleninové krémy, ve kterých stojí lžíce. Důležité je, aby nás polévka uvnitř zahřála, až přijdeme promrzlí domů, chutnala a jednoduše udělala dobře.

Proto snad uvítáte něco možná trošku jiného než jste zvyklí. Brokolicový, hráškový, cuketový, žampionový, pórkový, dýňový krém je už celkem klasika. Věřím, že si u nás vybudovaly čestné místo a téměř každý už alespoň nějaký ochutnal. Tentokrát to ale bude vyloženě sezónní záležitost, celer s jedlými kaštany… odvážná kombinace, já vím, ale o to překvapivější chuť, zkusíte se mnou?

Celerovo-kaštanový krém s krutonky (4 porce)

Inspirace: http://www.oggipanesalamedomani.it

  • 400 g jedlých kaštanů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g celeru ( 1 střední bulva)
  • Sůl, pepř
  • tymián, rozmarýn
  • + krutonky

Ze všeho nejdřív si uvařte kaštany. Nařízněte je na ploché straně do křížku, vložte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit asi na 20 minut. Zbavte je vnější i vnitřní slupky ještě horké. Musíte postupovat rychle, jinak se studené špatně loupou. Můžete si pomoci malým nožíkem či malými nůžkami.

Dále si na lžíci olivového oleje orestujte cibuli nakrájenou na drobné kostičky. Na minutu přidejte česnek na tenké plátky, aby se rozvoněl. Přisypte celer, oloupaný a nakrájený na menší kousky. Zalijte vodou, případně vývarem a nechte vařit 20 minut. Pak doplňte kaštany, vařte dalších 10 minut. Dochuťte solí, pepřem, tymiánem, rozmarýnem a rozmixujte na krém. Podle potřeby dochuťte a podávejte s krutonky.

Já použila domácí kváskový chléb. Recept najdete brzy na blogu :-)


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...