NOVÉ - Delicious blog s Lucií 16: Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem

Profilovka
22. 11. 2013

22. 11. 2013 - Protože jsme si naposledy pěkně osladili život pečenou ovesnou kaší, dnes si dáme něco z jiného soudku. Něco, co se hodí k obědu, večeři, pohoštění na oslavu, v podstatě kamkoliv. Jde o žitnou pizzu s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem.

Ano, jedna z mnoha opomíjených surovin, fenykl, a rovnou v hlavní roli. Není třeba se jej bát. Nejčastěji se s ním setkáváme asi ve formě semen, které používáme jako koření. Hojně se přidává k dochucení chleba či sladkého pečiva, k výrobě fenyklového čaje, méně už pak konzumujeme samotné plody. A když už, tak v podobě zeleninových salátů, často doplněných různými citrusy, například grepy, mandarinkami, pomeranči atd.

Co ale nechat jej zkaramelizovat a použít na obložení pizzy? Pizza nemusí být přece jen rajčatová omáčka, šunka, sýr a další klasické suroviny…. Buďme kreativní :)

Žitná pizza s karamelizovaným fenyklem a kozím sýrem

(2 porce)

Kvásek

  • 1/2 kostky čerstvého droždí (1 lžička sušeného)
  • 1/2 lžičky třtinového cukru
  • 100 ml vlažné vody

Pizza

  • 1 hrnek celozrnné žitné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 hrnek vody

Karamelizovaný fenykl

  • 2 menší fenykly
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g kozího sýra (já měla s  popelem)

Nejprve si udělejte kvásek. Droždí zasypte třtinovým cukrem, promíchejte s teplou vodou a čekejte, až se "probudí". Mezitím si smíchejte mouku se solí. Přidejte kvásek, olivový olej a zbytek vody. Zpracujte v těsto, pořádně prohněťte a přemístěte do čisté mísy. Zasypte trochou mouky, mísu přikryjte potravinářskou fólií či čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo (do peřin :-)) na hodinu.

Mezitím si omyjte fenykl a nakrájejte jej na tenké plátky. Vložte jsem jej do zapékací nádoby či na plech, dochuťte solí, pepřem, javorovým sirupem, olivovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.

Vykynuté těsto krátce prohněťte a pomocí rukou vytvarujte v tenčí placku, kterou poklaďte karamelizovaným fenyklem, kozím sýrem. Dejte péct asi na dalších 30 minut.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...