NOVÉ - Delicious blog s Lucií 14: Špagetová dýně se špenátovou kešu omáčkou

Profilovka
25. 10. 2013

25. 10. 2013 - Dýně hokkaido si v naší kuchyni vybudovala své čestné místo. Troufám si říct, že už není pro nás čímsi exotickým. Většina z nás pravděpodobně ochutnala klasiku všech klasik mezi dýňovými recepty, polévku. A kdo ještě ne, dělá obrovskou chybu a netuší, oč přichází.

Ale to je jen nepatrný zlomek, co dýně nabízí. Nebudu se rozplývat na dlouhatánským seznamem pokrmů, které lze z dýně vykouzlit. Zaměřím se i na jiné druhy. Dýně není jen hokkaido, ale i máslová, muškátová, špagetová. Existuje jich celá řada, ale tyto jsou u nás už poměrně běžně k dostání.

Mně přijde nejzábavnější špagetová… po upečení díky vidličce pár tahy vyčarujete špagety, není to kouzelné? :) Věřím, že děti budou stejně nadšené a rády pomohou maminkám s přípravou a nakonec i konzumací… a maminky spokojené, jak jejich dítku jede zelenina :)

 

Špagetová dýně se špenátovou kešu omáčkou (4 porce)

  • 1 hrnek kešu oříšků
  • 1 špagetová dýně
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g špenátových listů
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 2 lžíce čerstvě strouhaného parmazánu
  • sůl

Večer předem si zalijte kešu oříšky vodou a nechejte máčet do dalšího dne.

Další den si omyjte a přepulte špagetovou dýni, vydlabejte semínka a rozkrojenou polovinou dolů položte na pečícím papírem vyložený plech a pečte zhruba 30 minut na 180 stupňů v předehřáté troubě.

Mezitím si slijte vodu z oříšků. Na kapce olivového oleje orestujte cibuli a na minutu přidejte česnek, aby se rozvoněl. Cibuli s česnekem rozmixujte spolu s kešu oříšky, rostlinným mlékem, citrónovou šťávou a parmazánem. Na závěr přidejte spařené listy špenátu. Podle chuti dosolte. Můžete lehce prohřát.

Z upečené dýně táhlými pohyby pomocí vidličky tvořte nudle. Rozdělte je na talíře a doplňte omáčkou. Případně posypte čerstvě nastrouhaným parmazánem.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...