NOVÉ - Delicious blog s Lucií 13: Dýňové muffiny

Profilovka
11. 10. 2013

11, 10. 2013 - Kde jsme minule skončili, tam taky plynule navážeme. Hlavní roli bude opět hrát dýně, tentokrát ve sladkém „kabátku“. Dýně se u nás těší rok od roku větší oblibě. A tak už poměrně běžně pečeme různé dýňové buchty, muffiny, bábovky, páje, sladké chlebíčky, sušenky, atd. nebo si alespoň na nich pochutnáváme v restauracích, kavárnách…

Konečně jsme pochopili, že dýni jde upravovat i jinak než jen jako dýňový kompot, který mnohým dokázal zprotivit dýni takovým způsobem, že ji odmítají jen díky vzpomínkám. Nicméně netuší, o co přicházejí… Dnes by to například byly tyto nádherné dýňové muffiny, ukrývající křupavá dýňová semínka, šťavnaté rozinky, ale hlavně neskutečnou vůni díky dýňovému koření.

Dýňové koření můžete pořídit v Marks&Spencer v oddělení potravin, případně doma vyrobit, recept naleznete na mém blogu případně jinde na Internetu. A pokud se Vám nebude chtít složitě shánět koření, či míchat doma, jednoduše přisypte do těsta trochu skořice, zázvoru, muškátového oříšku, nového koření a hřebíčku. A pokud Vás v receptu odradila chia semínka, nezoufejte, 1 lžíce chia semínek či lněných semínek se 3 lžícemi vody, nahrazuje 1 vejce. To určitě má doma každý. Teď už snad nic nebrání, abyste se vrhli na pečení… Ať se vydaří a přeji dobrou chuť :)

Dýňové muffiny

Inspirace: http://wholeheartedeats.blogspot.ca

  • 2 hrnky ovesné mouky
  • ½  lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžičky pumpkim spice
  • ¼ hrnku dýňových semínek
  • ¼ hrnku rozinek
  • 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • 1hrnek dýňového pyré
  • 1 nastrouhané jablko
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

 

Pokud nemáte po ruce, začněte přípravou dýňového pyré. To jednoduše získáte uvařením či upečením dýně a následným rozmixováním s trochou vody.

Dejte na 15 minut máčet chia semínka ve vodě. Poté ve velké míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, sodou, solí, kořením, semínky a rozinkami. V menší misce smíchejte mléko s dýňovým pyré, chia semínky, nastrouhaným jablkem, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem. Tuto tekutou směs pomalu přilévejte k sypké a zapracujte. Formu na muffiny vyloženou papírovými košíčky plňte těstem a ještě na závěr posypte lehce ovesnými vločkami. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...