NOVÉ - Delicious blog s Lucií 12: Celozrnné špagety s dýňovou omáčkou

Profilovka
27. 09. 2013

27. 9. 2013 - Jednou z věcí, díky kterým se alespoň trošku těším na ten nevlídný, sychravý podzim, jsou dýně. Hned je člověku lépe, když přijde z venku promrzlý, promočený a zahřeje se výbornou dýňovou polévkou.

Jsem hrozně ráda, že se odhazují předsudky, vzpomínky na velmi neoblíbené dýňové kompoty a postupně pomalu do stravy zařazujeme dýni i v jiné podobě, a že stojí za to.

Takovým základem je dýňová polévka. Věřím, že tu už dnes ochutnal pomalu každý. Variant je neskutečně moc. Pokud se vrhnete na polévku, doporučuji dýni nejprve upéct v troubě, a až poté rozmixovat v krém. Každá polévka je hned chutnější, pečená zelenina totiž získá výraznější chuť. A to jestli se pustíte do základní varianty nebo přidáte šalvěj, pečený česnek, batáty, červenou čočku, kokosové mléko či jiné ingredience, je už jen a jen na Vás.

Ale polévkou to samozřejmě nekončí. Až budete mít za sebou polévku, nesmíte si nechat ujít risotto. To dýňové považuji vůbec za jedno z nejlepších pokrmů, co jsem kdy ochutnala. A pak tu je spousta dalších receptů, kam můžete zakomponovat dýni, ale ty třeba příště… :)

Celozrnné špagety s dýňovou omáčkou (2 porce)

  • ¼ až ½ dýně Hokkaido, záleží na velikosti
  • sůl, pepř
  • pár lístků šalvěje
  • olivový olej
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml bílého vína
  • cca 100 ml vody/vývaru
  • 50 g Gran Moravie/parmazánu
  • 100 g celozrnných špaget

 

Dýni si omyjte, přepulte, vydlabejte a nakrájejte na menší kostky. Zapékací nádobu případně plech vyložte pečícím papírem, poklaďte dýni. Dochuťte jí solí, pepřem, posypte lístky šalvěje a pokapte olivovým olejem. Dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut.

Mezitím si na kapce olivového oleje zpěňte cibuli, přidejte na tenké plátky nakrájený česnek, asi jen na minutu, aby nezhořknul. Stačí, když se rozvoní. Zalijte vínem a nechte jej odpařit. Poté přidejte upečenou dýni a vodu či vývar. Nechte chvilku povařit, odstavte z plotny, přistrouhejte trochu Gran Moravie a rozmixujte na hladkou omáčku. Případně dochuťte solí, pepřem.

Špagety či jiné těstoviny uvařte dle návodu na obalu a podávejte s dýňovou omáčkou posypané dalším sýrem a ozdobené lístky šalvěje.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...