NOVÉ - Delicious blog s Lucií 1

Profilovka
26. 04. 2013

26. 4. 2013 - Letošní zima byla extrémně dlouhá a myslím, že nebudu daleko od pravdy, že jí měl každý plný zuby a nemohl se dočkat, až načerpá trochu energie ze slunečních paprsků a probouzející se přírody.

 

 

 

 

Tvarohové gnocchi s pestem z medvědího česneku

Přicházející jaro se také projevuje na našem jídelníčku. Máme chuť na lehčí pokrmy, talíře jsou o něco barevnější. V obchodech a trzích se pomalu objevují ředkvičky, jarní cibulka, pažitka, řeřicha, rebarbora, ale také medvědí česnek. Pokud Vám roste někde v blízkém okolí, upřímně Vám závidím. Medvědí česnek je úžasná sezónní záležitost, které je třeba využít plnými doušky. Nadělejte si pesto do zásoby, naplňte jím formičky na led a zamrazte. Pak už jen můžete po celý rok vytahovat z mrazničky. Kromě pesta využijete medvědí česnek do polévek, pomazánek, nádivky nebo třeba do těchto úžasných gnocchů…



Tvarohové gnocchi s pestem z medvědího česneku
Na 4 porce si připravíme:

  • 200 g medvědího česneku bez stopek
  • 100 g lučiny
  • 100 g tvarohu
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g parmazánu
  • 2 vejce
  • sůl
  • máslo

Medvědí česnek jsem si omyla a spařila vařící vodou. Vodu jsem slila a listy důkladně vymačkala, abych je tak zbavila pokud možno veškeré vody. Poté jsem je překrájela na co nejmenší kousky. Listy jsem vrátila do mísy a přidala lučinu, tvaroh, celozrnnou mouku, nastrouhaný parmazán, vejce a sůl. Vše jsem promíchala a zpracovala v celistvé těsto. Pokud by bylo příliš lepivé, přisypte mouku. Z těsta jsem tvořila menší oválky. Ty jsem obalila v mouce a opekla na másle. Poté jsem gnocchi promíchala s pestem a podávala.



Pesto z medvědího česneku

  • 30 g medvědího česneku bez stopek
  • 25 g piniových semínek
  • 60 ml olivového oleje
  • 25 g parmazánu
  • sůl

Medvědí česnek jsem omyla a zbavila stopek. Natrhala jsem jej na menší kousky a rozmixovala s ostatními surovinami. Zbylé pesto Vám vydrží v lednici zhruba týden. Můžete jej dále použít do sendvičů třeba s kozím sýrem, promíchat s těstovinami, dochutit polévku,  použít jako součást zálivky do salátu.Inspirací tohoto receptu mi bylo starší vydání magazínu Albert. Upravila jsem si však recept k obrazu svému. Přišlo mi líto nevyužít medvědího česneku, když je právě v sezóně a tak posloužil namísto špenátu. Mouku jsem použila celozrnnou, ale je v podstatě jedno, po jaké sáhnete. Gnocchi nemusíte podávat jen s pestem. Naleznou využití jako netradiční příloha k masu, omáčce nebo je jen jednoduše posypte parmazánem, i tak budou úžasné.

 

Každý lichý pátek se můžete těšit na nové recepty blogerky Lucie! Její blog najdete i na http://delicious-blog-lucie.blogspot.cz/ nebo na Facebooku.



Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...