Nejčastější chyby při přípravě domácí kávy

Profilovka
18. 11. 2013

18. 11. 2013 - PRAHA - Chcete si doma užít skutečně kvalitní kávu s příjemnou vůní a chutí, kterou oslníte i své přátele? Zkuste se vyhnout nejčastějším chybám při její přípravě, na které upozorňuje Luboš Martínek, šéfbarista kavárenské sítě CrossCafe.

Kupujete si nekvalitní surovinu

Základem každého dobrého nápoje je vždy kvalitní surovina, kterou dobře vybírejte. Nejsnadnější nákup budete mít ve specializovaných obchodech a lokálních pražírnách s prodejem. Zde můžete obvykle počítat s fundovaným personálem, který vám umí poskytnout bližší informace i radu, kterou kávu vybrat. V nabídce najdete jak jednodruhové, tak i směsi. Důležité je, aby zakoupená káva byla čerstvě upražená. Poznáte to podle toho, že intenzivně voní. Kupujte spíše menší balení, které uchovávejte dobře uzavřené v původním obalu nebo nádobě, v suchu a při běžné teplotě. Otestujte více druhů káv a najděte si tu svoji dle vlastních chutí.

Vaříte kávu ze směsi nejasného složení

Český „turek“ má stále mnoho příznivců, řada lidí si bez něj stále nedokáže představit ráno. Důležité je ovšem připravovat takovou kávu z čerstvě upražených a doma namletých zrn. „Důrazně nedoporučuji směsi namleté již před několika měsíci, které se prodávají za cenu nižší než, za kterou lze na trhu nakoupit zelená zrnka kávy. Bohužel takovou kávu najdete v každé samoobsluze. Vězte, že pražená káva v ceně pod cca 300 korun za kilogram nemůže být ze své podstaty kvalitní,“ varuje šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.

Kávová zrnka namelete málo, nebo zbytečně moc

Různé způsoby přípravy kávy vyžadují jinak namletou surovinu. Pokud používáte například french press, kde se káva zalévá horkou vodou a je následně delší dobu louhována, potřebujete hrubě namleté zrno. Naopak u expresa, kde probíhá extrakce během desítek sekund, je vhodnější jemné mletí. Jestliže nemáte doma mlýnek, pak si nechte kávu namlít u svého kávového specialisty. Jistě vám poradí i s nejvhodnější hrubostí pro vaši přípravu. Správné namletí čerstvě pražené kávy vám zajistí intenzivní chuť a bohaté aroma.

Špatně zacházíte s kávovarem

Kvalitu kávy a její výslednou chuť do velké míry ovlivňuje i stav kávovaru a mlýnku. Pokud neudržujete zařízení v čistotě, na kávě si moc nepochutnáte. Počítejte s tím, že pražená káva obsahuje olej, který umí zežluknout. Ještě více škody na vašem oblíbeném nápoji umí napáchat nedostatečná sanitace zařízení pro napěňování mléka (pokud jej váš kávovar obsahuje).  Každý kávovar dále potřebuje občas odvápnit a při údržbě se vyplatí důsledně dodržovat pokyny výrobce.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...