MINISTR JUREČKA JEDNAL S ŘEDITELEM EFSA URLEM O BEZPEČNOSTI POTRAVIN A AKTUÁLNÍCH PROBLÉMECH, NAPŘÍKLAD O FIPRONILU VE VEJCÍCH

Profilovka
12. 09. 2017

13. 9. 2017 - Možnosti spolupráce mezi Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a Českou republikou byly tématem dnešního jednání ministra zemědělství Mariana Jurečky a výkonného ředitele EFSA Bernharda Urla.

 

 

 

 

Hovořili také o tom, jak ji dále rozvíjet, o možném zapojení českých vědců do vědeckých panelů EFSA a rovněž o aktuálních problémech, jako je fipronil ve vejcích, africký mor prasat a salmonela v chovech nosnic.

„Pana ředitele Urla jsem informoval, že kontrolujeme všechna vejce a vaječné výrobky dovážené do Česka ze zahraničí. Na trh je možné je uvést až poté, kdy příjemce prokáže, že fipronil neobsahují. Hovořili jsme i o tom, že při mimořádné kontrolní akci se naše Státní veterinární správa zaměřuje na používání pesticidů v chovech zvířat s ohledem na následné hodnoty reziduí pesticidů v živočišných tkáních a produktech,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Jsem rád, že jsem s panem ministrem Jurečkou absolvoval užitečné jednání o klíčových oblastech naší práce, včetně bezpečnosti potravin a boje proti nemocem zvířat. Díky mojí návštěvě a rozhovorům jsme posílili úzkou spolupráci mezi EFSA a Českou republikou,“ uvedl Bernhard Url.

EFSA vznikl v roce 2002 v reakci na řadu potravinových krizí v Evropě (dioxiny, BSE). Jeho cílem je přispívat k ochraně obyvatel před možnými riziky souvisejícími s potravinovým řetězcem. Úřad poskytuje orgánům EU nezávislá vědecká stanoviska, vědeckou a technickou podporu pro legislativní a politickou činnost v oblastech, které mají přímý nebo nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv.

Základem vnitřní struktury EFSA jsou vědecké panely a vědecký výbor tvořené nezávislými odborníky vybranými na základě jejich odborných znalostí a zkušeností. Úřad by nemohl pracovat bez spolupráce s členskými státy. Důležitou roli v tomto ohledu hrají Poradní sbor, který tvoří zástupci jednotlivých členských států a v roli pozorovatelů i zemí kandidátských, a Focal Points, tedy Koordinační místa pro vědeckou a technickou spolupráci s EFSA. V ČR činnost tohoto místa zajišťuje Úřad pro potraviny - Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství. Ten mimo jiné zajišťuje oboustrannou spolupráci a komunikaci mezi EFSA a organizacemi a jednotlivci v členských státech EU.

 

Zdroj: Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 12. 9. 2017, www.eagri.cz

Foto: Pixabay


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...