Letní sezónu v gastronomii zachraňují brigádníci

Profilovka
01. 07. 2025

Okolo 230 000 zaměstnanců v české gastronomii a cestovním ruchu hraje důležitou roli v každodenním chodu hotelů, restaurací, penzionů a zábavních a sportovních provozů. Mezi klíčové pozice patří kuchaři, číšníci, barmani, recepční, pokojské nebo pracovníci ve volnočasových a relaxačních službách.

„Největší poptávka po těchto profesích je v oblastech s rozvinutým cestovním ruchem – tedy především ve velkých městech, turistických regionech, horských střediscích a lázeňských lokalitách. Hotely a restaurace zde fungují celoročně a zaměstnavatelé hledají spolehlivé pracovníky nejen pro každodenní provoz, ale také pro speciální akce nebo nárazové sezóny.

Nástupní mzdy se u jednotlivých pozic liší – číšníci, servírky nebo pomocní pracovníci v gastronomii zpravidla začínají kolem 30 tisíc korun měsíčně, kuchaři si polepší o několik tisíc navíc. Barmani se pohybují v podobném pásmu, zatímco šéfkuchaři nebo animátoři volnočasových aktivit dosahují i přes 40 tisíc korun. Recepční nastupují s průměrnou mzdou necelých 30 tisíc korun, pokojské okolo 28 tisíc a maséři či kosmetičky lehce nad 31 tisíc,“ prozrazuje Michal Španěl, manažer pracovního portálu JenPráce.cz.

 

Mzdy v gastronomii a cestovním ruchu - plný úvazek

Profese Průměr nástupní mzda

Číšník / Servírka               30 944

Kuchař / Kuchařka           32 735

Barman / Barmanka       33 399

Šéfkuchař / Šéfkuchařka               41 549

Pomocný pracovník / pracovnice v gastronomii   30 393

Recepční v hotelu            29 170

Pokojská              27 850

Animátor volnočasových aktivit 41 200

Portýr / nosič zavazadel / pomoc s parkováním   28 673

Plavčík   29 140

Masér, kosmetička          31 930

 

Mzdy v gastronomii a cestovním ruchu – brigády 2025

Profese Hodinová mzda brigádníka

Číšník / Servírka               170

Barman / Barmanka       165

Pomocný pracovník / v kuchyni, snídaňový servis apod.  155

Recepční v hotelu            150

Pokojská, úklid   140

Obsluha stánku s občerstvením  150

Animátor, kulturní referent          160

Portýr    140

Plavčík   145

Pomocný pracovník wellness / bazén      140

Podávání ručníků (jednodušší obsluha)   135

Jednodušší technické práce (stěhování, opravy)  150

 

„Nejvíce si letos vydělají na brigádách číšníci a servírky, jejichž hodinová mzda může dosahovat až 170 korun. Barmani mají obvykle sazbu kolem 165 korun za hodinu. Pomocní pracovníci v kuchyni nebo při snídaňovém servisu si přijdou na zhruba 155 korun, zatímco recepční v hotelu a obsluha stánku s občerstvením jsou placeni kolem 150 korun za hodinu. Nižší sazby, v rozmezí 135 až 145 korun za hodinu, patří například pokojským, úklidovým službám, plavčíkům nebo pomocníkům ve wellness. Jednodušší technické práce, jako je stěhování nebo výpomoc při opravách, se odměňují přibližně 150 korunami za hodinu. Tento rozptyl odměn odpovídá náročnosti a specializaci jednotlivých rolí v letní sezóně a liší se regionálně,“ říká Michal Španěl, manažer JenPráce.cz.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...