Kdysi se jím krmili vězni, dnes je vyhledávanou lahůdkou

Profilovka
20. 11. 2024

Doby, kdy se masem z humra pohrdalo, jsou ty tam. Dnes tohoto korýše, který vyniká svou nasládlou chutí a pevnou strukturou, servírují luxusní restaurace.

To, že maso z humra je velkou delikatesou, se ví. Co je na něm ale ještě zajímavé? Jedná se o korýše, který žije převážně samotářským životem a dožívá se vysokého věku, někteří jedinci se dožívají až sta let. Ulovit ho není snadné, i přesto jeho lov musí být regulován, aby se jeho druh zachoval. Kdysi se jím krmili vězni, dnes je vyhledávanou lahůdkou. Aby také ne, díky tomu, že jeho maso obsahuje vysoké množství bílkovin a minerálů jako zinek a měď, zato minimum tuku a kalorií, je skvělým pomocníkem v budování silné imunity.

„Humr je jídlo, které by měl člověk alespoň jednou za život ochutnat,“ říká šéfkuchař belgické brasserie Bruxx Oldřich Matoušek a doplňuje: „A jestli to jednou za život bude během našeho humřího týdne, nebudete litovat.“ V Bruxxu totiž pořádají tradiční humrový týden, tentokrát s podtitulem The Best of Lobster. „Na tuto akci se vždy nesmírně těším, protože připravovat humra je pro mě svátek. Zároveň jsem zvědavý, co na pokrmy řeknou naši zákazníci, pro které se snažíme každý rok přichystat chuťově neotřelou a originální nabídku,“ dodává Oldřich Matoušek.

Menu s francouzským šarmem

Při sestavování menu se tým kolem Oldřicha Matouška nechal inspirovat tradičními francouzskými recepty, které jsou doplněny o moderní prvky a nápadité chutě, k nimž přispívají luxusní ingredience jako koření vadouvan, Colmanova hořčice, víno Madeira či jedlé kaštany. Ochutnáte tak autentické francouzské jídlo obohacené o svěží inovace, které gastronomický zážitek pozvednou na zcela novou úroveň.

Od 20. do 26. listopadu v Bruxxu totiž pořádají tradiční humrový týden, tentokrát s podtitulem The Best of Lobster.

 

Foto: Hynek Hampl


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...