Jak chutná Zlínsko s Tomio Okamurou

Profilovka
02. 04. 2012

1. 4. 2012 - LUHAČOVICE - V pátek 30. března byl v luhačovickém hotelu Augustiniánský dům novinářské veřejnosti představen zdejší projekt nazvaný Jak chutná Zlínsko. Jde o cílenou propagaci místních, regionálních jídel, která by se měla stát nedílnou součástí jídelníčků hotelů a restaurací a přilákat tak zájem zahraničních i domácích turistů.

Jedním z iniciátorů akce je Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, který na úvod uvedl, že se tento gastronomický projekt opírá o dlouhodobé zkušenosti z takových významných turistických destinací jakými jsou Francie, Španělsko či Itálie. „Hlad a žízeň mají lidé po celý rok, nejde o sezónní záležitost. Za dobrým jídlem a pitím lidé jezdí bez ohledu na počasí. A Zlínský kraj se svou rozmanitostí má šanci stát se kulinářskou atrakcí,“ uvedl Tomio Okamura.

Jeho slova potvrdil Roman Taťák, ředitel hotelu Augustiniánský dům, který se spolupodílel na výběru krajových receptů a realizaci projektu. Jednotlivé chody regionálního menu představil šéfkuchař hotelu Peter Babol. „Snažili jsme se zachovat originální suroviny i postupy. Bohužel, některé – například mnohahodinové vaření jsme museli, vzhledem k platným normám, nahradit jinou technologií a také jsme samozřejmě přihlédli k trendům moderní gastronomie. Vznikly tak velmi zajímavé chuťové variace a jsem přesvědčený, že u našich hostů uspějí,“ dodal Peter Babol.

Ochutnávka regionálního menu měla úspěch již u přítomných účastníků prezentace projektu, z nichž vznikla odborná i laická (novinářská) porota. Úkol vybrat nejlepší jídlo z představených pochoutek se ukázal natolik těžkým, že vítěz nemohl být vybrán. Zvítězilo celé předložené menu. Nezbývá než doufat, že si na regionálních dobrotách, nejen v hotelu Augustiniánský dům, ale i dalších hotelích a restauracích Zlínského kraje, budou moci gurmáni brzo pochutnávat.

Text: Alena Kučerová

Regionální menu

Polévky:

Demikát,
Česneková couračka

Předkrmy:

Uzený telecí jazyk se zázvorovou drkotinou, trnkovou omáčkou a škvarkovníkem
Jehněčí drkotina se zelným krajancem

Hlavní jídlo:

Pomalu pečené králičí stehno ovoněné saturejkou na šumajzlu s bramborovo-škvarkovým závinem
Bigos, se zapečeným uzeninovým zelníkem

Dezert:

Pečený jahelník s domácí karamelovou zmrzlinou a višňovým želé
Povidlové pěry sypané mákem s meduňkovou omáčkou a marinovanou trnkou


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...