Jaké mléko si vybrat, nebo nevybrat ke kávě. Doporučuje šéfbarista Luboš Martínek

Profilovka
14. 10. 2013

14. 10. 2013 - PRAHA - Některé druhy mléka se ke kávě vůbec nehodí, zatímco jiné podporují jeho chuť. Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe, shrnuje výhody a nevýhody jednotlivých kombinací, ať už si k nápoji dáte plnotučné, sušené nebo jiné mléko. Současně přidává několik doporučení pro milovníky kávy, kteří si ji bez mléka neumí představit, případně si kávu rádi dochucují smetanou.

Káva a plnotučné mléko

Káva v kombinaci s čerstvým, plnotučným mlékem je určitě dobrá volba. Hodí se především pro přípravu cappuccina, latté a dalších mléčných variant kávy. Mléko navíc dokáže, zvláště u espressa, dodat nápoji příjemný vizuální efekt a harmonickou chuť.

„Pokud hledíte na linii, raději uberte na množství než na kvalitě mléka. Jestliže pijete kávu pro její povzbuzující účinky, je dobré vědět, že přítomnost mléka trochu potlačuje vliv kofeinu,“ říká šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.

Káva a smetana

Tuto kombinaci ocení lidé, kteří mají rádi sametově plnou chuť kávy. Například vídeňskou kávu bez smetany ve formě šlehačky si lze představit jen stěží.

Smetana se ale nehodí například k přípravě cappuccina. Obecně má i vyšší kalorickou hodnotu, což nemusí vyhovovat lidem, kteří si hlídají štíhlou linii.

Káva a salko

Tatra Salko je zahuštěné slazené mléko, které se ke kávě moc nehodí. Výrazně ovlivňuje původní chuť kávy i její aroma. Slazené mléko navíc obsahuje velké množství cukru a je kalorické.

Pokud chcete mléko typu „Tatra“ do kávy přidávat, volte raději neslazenou variantu, která může chuť kávy podpořit. Ovšem jen za předpokladu, kdy použijete jen velice málo mléka.

Káva a sušené mléko

Sušené mléko by se dalo použít možná jen v improvizovaných podmínkách táborového kempu někde na dovolené. A určitě ne kvůli vylepšení chuti kávy. O této variantě by se dalo uvažovat snad jen v momentě, kdy se chcete obelstít jakýmsi vizuálním dojmem, kdy barva kávy dostává mléčný nádech.

„Sušené mléko v kávě je nevýhoda sama o sobě, protože vyloženě kazí chuť i aroma kávy. Tuto kombinaci rozhodně nedoporučuju lidem, kteří očekávají od svého oblíbeného nápoje zajímavý smyslový požitek,“ uzavírá šéfbarista CrossCafe Luboš Martínek.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...