Gastronomický veletrh Bidfood Expo: Tři dny kulinární inspirace a soutěží v Letňanech

Profilovka
09. 05. 2024

Gastronomický veletrh Bidfood Expo se uskuteční od 21. do 23. května na výstavišti v pražských Letňanech. Jsou to tři dny plné inspirace, setkávání se a z pohledu Asociace kuchařů a cukrářů i prostor pro gastronomické soutěže.

Všichni soutěžící budou vařit s technologií od společnosti Fagor a Cesk. Cílem soutěží není mezi sebou soupeřit, ale inspirovat se, vyměňovat si zkušenosti a posílit komunitu kuchařů a cukrářů. Především pro mladé talenty je to cesta, jak je motivovat k pokračování v jejich kulinární cestě. Všechny informace o soutěžích najdete na www.akc.cz.

Hned první den 21. května budou moci návštěvníci vidět souboje kuchařů a cukrářů ve dvou špičkových soutěžích Kuchař roku a Cukrář roku. Ve finále se utká šest kuchařů a šest cukrářů, kteří úspěšně prošli korespondenčním kolem. Kuchaři mají za úkol připravit veganský předkrm a hlavní chod z telecího masa od společnosti Bidfood. Dalšími povinnými surovinami jsou smetana Kunín a máslo President od společnosti Lactalis. Cukráři za čtyři hodiny musí připravit talířový dezert, dort a petit fours. Budou pracovat se špičkovými produkty Callebaut a Ponthier od společnosti Almeco.

Juniorům bude patřit druhý den. Soutěž s nejdelší tradicí Gastro junior Bidfood Cup v sobě spojuje obory kuchař i cukrář. Patnáct mladých talentovaných kuchařů a cukrářů bude mít za úkol připravit za šedesát minut hlavní chod, respektive talířový dezert. Junioři kuchaři a kuchařky budou vařit mořského vlka. Cukráři musí opět použít čokoládu Callebaut a pyré Ponthier.

Gastronomický veletrh uzavře soutěž Školní jídelna roku 2024. Dvoučlenné týmy kuchařů a kuchařek ze školních jídelen musí za tři hodiny připravit polévku, hlavní chod a moučník. Polévka musí být připravena bez živočišných produktů. Hlavní chod bude postavený na limandě drsné (ryba) a moučník z bezlaktózového mléka. Každý tým bude připravovat deset porcí menu.

Poroty všech soutěží budou složené z certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů a dalších osobností gastronomického světa. AKC ČR můžete sledovat nejen na webu, ale i na sociálních sítích: @narodnitymkucharu @Asociace kuchařů a cukrářů.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...