Festival Milk PARADE 2013

Profilovka
29. 05. 2013

29. 5. 2013 – Pro mléko se v každé kuchyni najde využití v mnoha různých podobách, například v podobě másla, smetany, šlehačky, v sýrech. Ale jen opravdový mistr dokáže vytvořit speciální menu, v němž povýší mléko z obyčejné suroviny na vyšší úroveň. Právě probíhá festival Milk PARADE 2013, který oslavuje přínos mléka. Lahodná menu od mistrů šéfkuchařů můžete ochutnat v mnoha zapojených restauracích.

Milk PARADE potrvá až do 9. června 2013. Podívejte, kam zajít a zažít mléko jinak!

Kde můžete ochutnat?

  • Ambroisi Caffé Restaurant
  • Bibita Nuova, Praha
  • Bohéma, Brno
  • La Vida, Ostrava
  • Restaurace MOOD, Praha
  • Le Patio, Praha
  • SOSTA Restaurant Cafe, Beroun
  • a další …

Menu každé restaurace i cenu najdete na webu festivalu Milk PARADE 2013.

Proč mléko?

Mléčné výrobky jsou nejen bohatým zdrojem vápníku a živin, ale navíc nabízí i spoustu inovativních možností zpracování. Festival Milk PARADE 2013 je projektem Bílé plus, což je projekt Agrární komory ČR a je financován z prostředků Evropské unie a České republiky.

Spotřeba mléka a mléčných výrobku od roku 1989 v dlouhodobém horizontu klesá. Cílem projektu Bílé plus je zvýšit spotřebu mléka a mléčných výrobků u všech skupin populace České republiky. Na projektu Bílé plus spolupracují odborníci, kteří mají dlouholeté zkušenosti s výzkumem mléka nebo s výživovým poradenstvím.

Pomáhá skvěle na záněty, například zánětlivá střevní onemocnění, močové infekce nebo kvasinkové poševní záněty, ale i třeba při akné. V jejich prevenci o léčbě pomáhají mléčné výrobky, především ty zakysané.

Pro růst prospěšných bakterií jsou nejvhodnější méně tučné výrobky, zároveň co nejčerstvější a bez přídavku cukru a dalších látek, jsou jimi obzvlášť aktivní probiotika Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobakterie

 

Podívejte se na lahodné recepty s mlékem a inspirujte se.

Rajčata plněná sýrovým krémem

  • 8 rajčat
  • 100 g Lučiny
  • 50 g rostlinného tuku light
  • 100 g sýra Niva
  • 3 lžíce smetany
  • Sůl
  • citrónová šťáva
  • petrželka
  • 1 hlávkový salát

Rajčata omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme vnitřek. Prolisujeme tak, abychom odstranili semena. Půlky rajčat zakapeme citrónovou šťávou. Rostlinný tuk, lučinu a smetanu vyšleháme na jemný krém. Osolíme, smícháme se strouhaným sýrem a prolisovanou rajčatovou dření. Pomocí stříkacího sáčku s ozdobnou trubičkou naplníme rajčata krémem a ozdobíme petrželkou. Na mísu rozložíme omyté a osušené listy salátu a na ně položíme půlky plněných rajčat.


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...