EET PO ROCE FUNGOVÁNÍ

Profilovka
11. 12. 2017

12. 12. 2017 - Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) podporuje od počátku elektronickou evidenci tržeb, jako jeden z nástrojů k zavedení spravedlivých podmínek na trhu.

Vzhledem k diskusím o EET po jejím ročním fungování konstatuje AHR ČR, že systém evidence tržeb prokázal, že je funkčním systémem a jakékoli debaty o jeho zrušení nebo dalších výjimkách jdou spíše proti poctivým podnikatelům. AHR ČR na dnešním jednání v Senátu doporučila, aby byl systém EET zachován a vzhledem k předpokládanému zefektivnění výběru daní došlo ke snížení DPH, které by mnohem více pomohlo podpořit podnikání.

Elektronická evidence tržeb nepřinesla zásadní náklady pro podnikatele ani technické problémy. Navíc její zavedení bylo spojeno pro provozovatele restaurací s převedením DPH pro pokrmy a nealkoholické nápoje v restauracích do snížené patnáctiprocentní sazby. Došlo ke snížení zaměstnávání na černo, zvýšení subjektů registrovaných jako plátci DPH a narovnání cen na trhu.

Co se týká úbytku restaurací, nelze konstatovat, že by byl způsoben zavedením EET. Pohostinství je v současné době velmi regulovaným oborem a drobné podnikatele, například na venkově, mnohem více zasáhl zákaz kouření a opatření spojená se změnami potravinového zákona.

AHR ČR je zásadně proti zrušení EET stejně jako vytváření dalších výjimek z evidování tržeb. Václav Stárek, prezident AHR ČR k tomu uvedl: „Podnikatelé potřebují hlavně stabilní prostředí. Neustálé změny podmínek v podnikání jsou právě tím, co jim nejvíce škodí. Není možné, aby evidence tržeb byla v závěru zavedena pouze pro obchodníky a provozovatele veřejného stravování. Jakékoli další výjimky z již platného zákona i zrušení plánovaného zavedení EET pro jiné obory podnikání jdou proti poctivým podnikatelům. Zvláště za situace, kdy se potvrzuje, že dochází k narovnání trhu, systém je funkční a stát vybere jen letos navíc přibližně 5 miliard Kč na DPH.“

AHR ČR zastupuje ubytovací zařízení s celkovou kapacitou 65 000 pokojů a restaurace s kapacitou 85 000 míst u stolu. Její členové zaměstnávají téměř 70 tisíc zaměstnanců.

 

Zdroj: MILUŠE JAKLOVÁ, ASOCIACE HOTELŮ A RESTAURACÍ ČR

Ilustrační foto: Pixabay


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...