Druhy sushi: Gunkan neboli lodička

Profilovka
06. 07. 2017

07. 07. 2017 - Gunkan (česky „lodička“) patří mezi větší druhy sushi.

Přibližně 25 gramová rýžová rolka je potřená troškou wasabi a obalená v sušené mořské řase široké asi 2,5 cm. Prostor mezi krajem řasy a rýží se vyplní kaviárem z lososa nebo z létajících ryb (tobiko). Dobrá zpráva: je snadnější na přípravu než klasické sushi, protože si při něm vystačíte s vlastníma rukama.

 

Příprava gunkan sushi

Ingredience:

sushi rýže
ochucený ocet na sushi rýži
mořská řasa nori
wasabi
tobiko
podložka na sushi

Postup:

Uvařte sushi rýži, ideálně v rýžovaru, a smíchejte ji s ochuceným octem na sushi.
Z nori řasy vystřihněte nůžkami asi 4 cm úzký pruh. Lehce ho potřete wasabi pastou.
Namočte si ruce do studené vody a opakujte dle potřeby.
Z připravené sushi rýže vytvořte kuličku zhruba o velikosti pingpongového míčku, a pečlivě ji srovnejte na střed ustřižené řasy. Je to základ budoucího gunkan sushi. Pruh řasy s přilepenou koulí sushi rýže postavte kolmo na podložku.
Nyní jemně, ale pevně obalte kuličku rýže pruhem řasy nori. Opravdu dobře tvar budoucí lodičky uzavřete, využijte přitom přirozené lepivosti sushi rýže s octem. Můžete vytvarovat kruh nebo (častěji) podlouhlý tvar lodičky.
Naberte si lžíci tobika a vyplňte jím zbývající prostor mezi rýží a řasou nori a dejte ho navrch susho. Hotovo!

RADA ŠÉFKUCHAŘE: Pro úspěch gunkan sushi je klíčové, aby se vám sushi rýže při tvarování do lodičky nerozpadávala. Je třeba z rýže vymačkat co nejvíce vody a vytvořit tak kompaktní ruličku.

TIP: S kaviárem jako hlavní přísadou gunkan sushi si můžete pohrát. Nejčastěji se používá tobiko (kaviár z létajících ryb, který je lehce slaný s kouřovým nádechem a při skousnutí cítíte malé křupnutí), ale chutný je i kaviár z lososa, sledě nebo korušky.


Zdroj: www.milujusushi.cz
Foto: Pixabay


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...