Česko zná vítěze Vinařství roku 2024

Profilovka
21. 02. 2025

Je rozhodnuto. Na slavnostním galavečeru Vinařství roku 2024 byla vyhlášena jména nejlepších tuzemských vinařů v kategorii malé, střední a velké vinařství.

Mezi malými producenty kralovalo šaldorfské Vinařství rodiny Špalkovy, mezi středními popický Gotberg a mezi velkými žádovické vinařství Štěpán Maňák. Poslední jmenovaní se také stali absolutními vítězi, přičemž komise ocenila jejich skvělá vína i prostředí, ve kterém ho servírují, a gastronomii. Enologem roku se pro letošek stal hustopečský Roman Fabig známý svými víny odrůdy Sauvignon.

Štěpán Maňák mladší a starší

 

Manželé Maňákovi převzali malé vinice po předcích v roce 1992 a postupně z nich vybudovali jedno z nejúspěšnějších vinařství v Česku. Jejich filozofií je spojení tradice, poctivé práce a inovací s cílem zachovat autenticitu a zároveň posouvat ekologické přístupy a kvalitu. Hospodaří na 25 hektarech vinic, mezi kterými si nejvíce považují Žádovský Fěruňk. Specializují se na odrůdy jako Sauvignon, Chardonnay a Pinot Noir, a jsou průkopníky pěstování PIWI odrůd, tedy těch nových, odolných vůči houbovým chorobám.

Kategorii střední vinařství (tzn. s produkcí mezi 50 001 a 200 000 litry vína) letos opanovalo popické vinařství Gotberg známé architekturou svého areálu a také impozantním výhledem na Pálavu. Porotci u něj vyzvedli ucelenou marketingovou strategii firmy a myšlenku, podle které zde pracují. „Když se podíváte na zdejší vinice, od počátku je jasné, že vědí, co dělají. Nenechávají nic náhodě, věnují vinohradu absolutní pozornost a tato preciznost a péče se pak projevuje v lahvi i sklenici,“ uvedl Vilém Kraus, další z hodnotitelů.

Vítěz kategorie střední vinařství

 

Mezi nejmenšími producenty (do 50 000 litrů vína ročně) kralovalo Vinařství rodiny Špalkovy známé svým bio přístupem, péči o krajinu a angažovaností v regionu. Vinařství bylo založeno v Novém Šaldorfu na Znojemsku krátce po revoluci otcem a dvěma syny. Dnes v něm pracují už tři generace rodinných příslušníků. Kromě pěstování hroznů na víno je baví i stavět vyhlídky, věšet houpačky a vztyčovat menhiry. Jejich mottem je, že „Nejde o to, nasbírat nejvíce medailí, ale mít ve vinohradu nejšťastnější včely.“

Na slavnostním galavečeru Vinařství roku se uděloval také titul Lomax Enolog roku, jenž připadl hustopečskému vinaři Romanu Fabigovi, který je známý svým precizním přístupem a fokusem na odrůdu Sauvignon, kterou zpracovává v několika podobách.

Ocenění pro významnou vinařskou osobnost za celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství – Cenu prof. Viléma Krause – pak získal Josef Vozdecký, který je celoživotně spjatý s Bohemia Sektem a jeho transformací ze státního podniku na komerční firmu, přičemž spolu s kolegy postupně vytvořil největší vinohradnicko-vinařské uskupení v Česku.

Vítěz kategorie malé vinařství

 

Víno

Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...