Asociace sommelierů ČR přináší cyklus přednášek

Profilovka
25. 03. 2025

Letošní rok přináší v rámci činnosti Asociace sommelierů ČR (ASČR) řadu inovací a zajímavých akcí. Pod vedením Ivo Dvořáka, prezidenta ASČR, se mohou členové i veřejnost těšit na bohatý vzdělávací program i každoroční sommelierské soutěže.

Pro letošní rok Asociace připravila vzdělávací téma s názvem Versus, které nabídne fascinující pohled na kontrasty ve světě vína. Každý měsíc se bude konat jedna přednáška plná teorie ale i praxe, která posluchačům anonymních degustací představí osm vzorků vín ve dvojicích, které se více či méně liší a úkolem je rozpoznat typický charakter nejušlechtilejších, či nejpěstovanějších odrůd světa v jejich různých podobách. Mezi zajímavé dvojice, které budou porovnávány, patří:

  • Starý kontinent versus Nový svět
  • Mladší víno versus vyzrálejší víno
  • Levnější víno versus dražší víno

Těšit se můžete na dopolední i večerní termíny, a pro ty, kteří nemají čas v průběhu týdne, je k dispozici sobotní opakování jednou za čtvrt roku. Lednová přednáška byla zaměřená na Riesling a následovat budou vždy nová témata, jako například Sauvignon, Chardonnay nebo Pinot noir. Degustovat se budou vzorky z celého světa i z České republiky. Na akce vždy navazují články v časopise Wine & Degustation.

Certifikát sommeliera: nejkomplexnější kurz v Česku
Další vzdělávací perlou roku 2025 je šestidenní kurz Certifikát sommeliera, který se uskuteční v Praze od 10. října. Tento kurz nabídne přes 250 vzorků vín, piv, destilátů a nealkoholických nápojů, praktické snoubení vín s degustačním menu, ale i teoretické a další praktické dovednosti ze sommelierství. Kurz, omezený na malou skupinu účastníků, proběhne během tří víkendů a slibuje komplexní vzdělání zahrnující i témata jako káva, čaj, čokoláda, sýry nebo doutníky.
V neposlední řadě, přímo na odborných školách Asociace sommelierů bude i letos bude školit studenty, kteří chtějí proniknout více do sommelierského oboru. Dvoudenní vzdělávací program Certifikát sommeliera junior je zakončený zkouškou, kdy úspěšní studenti s certifikátem tak mají malý náskok při hledání svého prvního zaměstnání po škole.

 

 

Soutěžení na domácí i mezinárodní scéně
Podzim opět přinese prestižní soutěže, Mistrovství ČR Bohemia Sekt Trophée v kategoriích junior a profesionál a soutěž Sommelier Moravy, která je zaměřená na ryze česká vína.
Přímo na odborných školách Asociace sommelierů i letos bude školit studenty, kteří chtějí proniknout více do sommelierského oboru. Dvoudenní vzdělávací program je zakončený zkouškou, kdy úspěšní studenti s certifikátem tak mají malý náskok při hledání svého prvního zaměstnání po škole.
Ivo Dvořák, prezident ASČR a člen představenstva Mezinárodní asociace sommelierů, nebude chybět jak na pravidelných zasedáních představenstva ASI, kdy první se koná již v březnu v polské Varšavě, tak na valném shromáždění členských zemí ASI v květnu v Kapském městě.

Inspirace a rozvoj na všech úrovních

Rok 2025 bude opět příležitostí zas o trochu dále posunout hranice znalostí a dovedností ve světě sommelierství. Ať už jste profesionál, student nebo milovník vína, vzdělávací aktivity Asociace sommelierů ČR a sommelierské soutěže přináší možnost proniknout hlouběji do tajů vína, poznat a ochutnat nové a setkat se s těmi nejlepšími v oboru. Asociace sommelierů ČR vás srdečně zve na své akce a těší se na setkávání v průběhu celého roku. Všechny aktuality najdete na webových stránkách www.asociacesommelieru.cz a na sociálních sítích ASČR.

 


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...