Apetit festival news - EL CID ŠPANĚLSKÁ KVALITA ZA PLZEŇSKÉ CENY

Profilovka
15. 04. 2012

15. 4. 2012 - Španělská restaurace el Cid působí na plzeňském gastronomickém trhu již osmým rokem. Každým rokem získává nějaká ocenění. Do el Cid se dá zajít na slavnostní oběd či večeři, na výborné polední nabídky za přijatelné ceny nebo večer do jeho barové části, kde se potkáte především se studenty, kteří zde popíjejí koktejly, dobrá vína a k tomu, podle španělské tradice, ochutnávají rozmanitá drobná jídla a chuťovky – tzv. tapasy.

CO BUDE RESTAURACE EL CID NABÍZET NA APETIT FESTIVALU:
Sabor de Espańa - Chutě Španělska
Šefkuchař restaurace Miroslav Brouček vybral pro Apetit festival typické španělské tapasy. V každé degustační porci budou vždy tři tapasy na ochutnání.
Například hosté festivalu ochutnají:

 Jamón Serrano - španělská sušená šunka z horské oblasti Sierra Nevada
 Tortilla de Patata - španělská bramborová tortilla s opečenou cibulkou
 Queso Azul Marinado - marinovaný modrý sýr v olivovém oleji s chili a čerstvými bylinkami
 Ciruelas Envueltas en Tocino a la Plancha - grilované sušené švestky ve španělské slanině, marinované v brandy z oblasti Jerez
 Salmón Marinado - marinovaný losos dle receptury el Cid Restaurante

Co je tapas:
Tapasy pocházejí z oblasti Andalusie a jsou to chuťovky neboli malé předkrmy španělské kuchyně. Můžou být studené (olivy, sýry, šunky, salámy…) nebo teplé (bramborová tortila, kalamáry, krevety na česneku…). Dříve se tapasy podávaly jako pokličky na nápoje (např. plátek salámu) nebo jako chuťovka k nápoji v hostincích a
v domácnostech. Dnes již jsou známé po celém světě a tapas bary jsou velice oblíbené.

Miroslav Brouček - Šéfkuchař a vedoucí španělské restaurace el Cid
V el Cidu působím již sedmým rokem. Zkušenosti jsem získal zejména v Praze vařením s americkým šefkuchařem Tommym Pondrem nebo se švédem Larsem Sjöstrandem. Skvělou školou pro mě bylo působení v zahraničí, zvláště pak ve věhlasné restauraci v australském Sydney Shelly beach. Několik let jsem ale strávil i v Thajsku, Indonésii, Malajsii, Barmě, Indii, Kambodži a Mexiku.
Zaměřuji se na regionální španělskou kuchyni, ale rád si odskočím na stáže do franzouských michelinských restaurací. Kromě oblíbené španělské kuchyně, která v dnešní době vévodí i žebříčkům nejlepších restaurací na světě, mám rád i pokrmy thajské, francouzské, indické či japonské. Mé nejoblíbenější restaurace se nacházejí v Barceloně, kde si mohu v restauracích a tapas barech vychutnávat atmosfréru tohoto velkoměsta.
Úspěchy el Cid: 35. místo (1. místo v západních Čechách) v Mauerově průvodci 2010, v roce 2011 skončila restaurace mezi prvními místy na regionálním festivalu Apetit.

Restaurante, Bar de Tapas el Cid
Křižíkovy sady 1, Plzeň
www.elcid.cz
e-mail: elcid@elcid.cz
tel.: 377 224 595
Miroslav Brouček – šefkuchař restaurace el Cid


Výběr článků
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 22. 08. 2025
Okoštujte Vizovice! Pod tímto heslem letos láká návštěvníky Vizovické Trnkobraní. Jeden z nejstarších tuzemských festivalů se mění...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 15. 08. 2025
V sobotu 6. 9. 2025 proběhne už 12. ročník Barista Cup Ostrava, který pořádá pražírna Laura Coffee. Vstup je zdarma! Barista Cup...
Autor: Redakce GastroIN
Redakce GastroIN – 14. 08. 2025
Přemýšlíte, co si v létě připravit k jídlu? Hledáte recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné? Přesně to splňují jídla s Olomouc...